Fiskedagbok

Uppdatering kl 17.15

Enligt uppgifter har den första blanklaxen för året fångats i Rönne å igår. Fångstman Johan Sällman som lagt ut bild på sin Facebooksida. Mellanlax på ca 5-6 kg, tagen på flugspö uppe i de övre delarna i klippan. Fisken återutsattes.

18 mars 2015

Under en veckas tid nu har fisket blivit gradvis sämre. Det tas fortfarande fisk, igår kom t ex en fin blänkare på 1,6 kg men den ihållande ostanvinden och ett pågående högtryck har gjort att vattenståndet är lågt.

Det behövs ett väderomslag för att skicka upp mer öring i Rönne å. Ser inte riktigt så ut tyvärr i a f inte under de närmsta dagarna. Nåväl… det behöver ju inte vara huggsexa varje dag, det finns och fångas regelbundet fisk trots lågvattnet.

Denna våren påminner starkt om den förra då vårfisket tog slut redan i början av april. Vattnet blev då fort varmt i ån och havsöringen stannade kvar i havet. Redan en vecka in i april blev det t o m svårt att ta dem under dagtid längs med kusterna.

Därför finns det ingen anledning att vila på hanen, fiska i nuet för vårfisket kan fort ta slut. Kustfisket i Skälderviken blir lovligt 1:a april och då måste ni vara med från början.

10 mars 2015

Gårdagen bjöd på fortsatt fint fiske, men till skillnad från helgen där det bästa fisket var runt järnvägsbron och uppströms så togs den mesta fisken igår måndag närmre mynningen. Ett par fiskar i två kilosklassen kom upp.

8 mars 2015

Just hemkommen från en fantastisk vårdag vid Rönne å:s stränder(och bryggor). Även idag har det fångats en del fisk, jag har själv sett två blanka, tjocka öringar på två kilo stycket. ett flertal återutsatta besor och mindre blänkare har också tagits. Inte lika mycket folk som igår men de flesta bryggorna var upptagna under förmiddagen. det blir väl ett pass tillunder eftermiddagen, det brukar komma en huggperiod efter 16.00 när solen sjunker. Passa på att utnyttja detta underbara väder och fiske, nästa vecka ser lika fin ut.

Uppdatering kl 12.10

Hittills har ett 30-tal öringar fångats och förvånansvärt många nystigna öringar. Så bra premiärfiske har det inte varit på många år, kul. Mycket beror givetvis på det fantastiska vädret som råder just nu och morgondagen ser ännu bättre ut. Vi ses vid ån då!

7 mars 2015

Öringpremiären pågår för fullt i Rönneå,

det är längesen vi har upplevt något liknande på en premiär,

det är gott om fisk, några är dock små,

det är ju 45cm de ska vara för att uppnå laglig längd.

Det har även tagits blankfisk på ca 2kg.

050308

Många är också ute och pimplar nu när isen sent omsider ligger. Fina abborrar rapporteras och även gös kom upp i helgen på ca 2 kg.

Fler öringar rapporteras nu också från Rönne å, det har tagits fisk nu på morgonen i det vackra vårvädret.


050308

Även om isläget i Rönne å är besvärande så går det faktiskt att fiska på sina ställen. På ”gröningen” t ex och på några av bryggorna runt järnvägsbron i Skälderviken.

I lördags var det tydligen ”gäddornas dag” i Rönne å….en kille fick två st varav den största på ca 5 kg och en annan fiskare fick en grann gädda på 3 kg.

Enstaka öringar har också tagits, några besor och några mindre blanka har kommit upp på de ställen jag beskrivit ovan.

Prova gärna också på kusten när vädret tillåter. På Öresundssidan får man ju fiska och det finns faktiskt gott om öring i havet. Det har flera av turfiskebåtarna märkt av de senaste veckorna. Stora slumpfiskar på 6-7 kg har huggit på pilkarna. Men det är ju inte där de egentligen skall tas utan på spinn/flugspöet från land, eller hur !?

De finns de som trotsat kylan och provat fiska från kusten och fångsterna har emellanåt varit goda. När nu kylan släpper efterhand så är det ”läge”, då tappar öringarna besinningen och det roligaste fisket jag vet i alla fall, tar vid.


050307

Det har varit dåligt med rapporteringen den senaste tiden men det har inte varit mycket att skriva om heller…

Öringpremiären var iskall, bäde för de fiskande och öringarna som inte alls var huggvilliga. Nu är de flesta vattendragen isbelagda och det är bara att vänta på vårens ankomst, kanske till helgen som kommer om prognoserna stämmer.

Fina öringar har det trots det tagits de senaste veckorna men det är från turbåtarna under torskfiskena. Igår hölls sista deltävlingen av Lilla Torskfestivalen i Råå och det fanns hyfsat med torsk på norr, i alla fall de första tre-fyra timmarna.

Den mest anmärkningsvärda fångsten gjorde dock Lars-Owe Berglund, Ängelholm som fick en ”sillätare” på en 100-grams Jensen pilk. Öringen högg klockrent och var fet som en gris. Vikt 4300 gram, 69 cm lång och 44 cm runt magen

Annars är det mest isfiske på sjöarna som gäller nu. Isarna är generellt set bra men det finns osäkra partier på de större sjöarna trots den senaste tidens ihållande kyla så var försiktiga.


050110

Ja, som väl alla förstår så blev det inte mycket fiske i helgen, söndagen gick åt till att rätta till takpannor på huset.

Lilla Torskfestivalen i Råå blev inställd och ny dag meddelas på Rååbåtarnas hemsida under veckan…det blir alltså INTE den 27/2 som jag sade tidigare.


050107

Ett annat fiske man kan bedriva när det blåser och är milt väder är ju put-take fiske t ex i Lilla Hålsjön. Här kommer en rapport från Stefan i Höganäs:

” Trotsade blåsten och åkte till Trollsjön igår. Blev lite försenad men var på plats c:a 9.15. 4 andra fiskare på plats och MYCKET vatten i sjön. Kom plötsligt på att stövlarna stannat hemma i hallen 🙁
Jaja, jag gick ett varv runt för att se vilka bryggor man kunde stå på torrskodd och det var dom 2 första på vänster sida och dom 2 allra längst bort mot banvallen. Inventerade även om något fått nåt under min promenad. Han som stod längst bort hade fått en liten och när jag kom dit fick han en till, men den tappade han. Såg ingen annan fisk då. Jag ställde mig och kastade med lite olika spinnare ganska resultatlöst, men bytade till en 10 grams ABU Toby och pang, på första kastet med den så fastnade en liten bit på ca 2kg. Det kom några till och vi var ca 7 st som fiskade, varav endast en gick tomhänt därifrån. Dock fick ingen mer än 1 fisk. En ”tjej” drog upp en grann bit på den första bryggan på höger sida, såg ut att vara runt 5 kg. Jag stannade kvar ganska länge, och hade nån som följde med draget in, men inga fler som ens var nära att få upp. Helt klart så nappar det bäst på morgonen.

Jaja det var lite småkyligt i blåsten, men helt klart värt turen. Lite surt dock att dom höjt till 150:- hade varit bättre dom ändrat till max 2 fiskar istället i mitt tycke.”


050107

Det är inte lätt att vara kustfiskare dessa dagar…kuling varje dag omöjliggör fiske på ”vår” sida där vinden ligger på.

För de som är intresserade av att åka en bit så kan man ju dra till Österlen och fiska där istället. Tydligen har fisket varit hyfsat där de första dagarna i januari och om ni går in på mina länkar hittar ni längst ned ”Havsöring på Österlen” version 2. Detta är en bra hemsida om allt som hör Österlenfisket till inklusive dagbok för senaste info om fisket.


050105

Fick nyss en rapport från nyårsdagsfisket….de fanns de som fick fisk också !

Fyra öringar landade och minst två tappade under en huggperiod mitt på dagen, största fisken vägde drygt 1,5 kg.


050104

Det finns några som provat på öringfisket på Öresundskusten redan på nyårsdagen. Man har även haft kontakt med fisk men ingen landad vad jag vet.

Skicka gärna ett mejl och berätta om Ni varit ute och provat någonstans…alltid intressant att höra om förhållandena, väder, fisk, vatten osv. Har ni sedan en bild på en nyfångad öring så gör det inte saken sämre men det är naturligtvis inget krav.

Nu blåser det ju var dag så den närmsta tiden ser det inte ut att vara genomförbart med kustfiske precis men vinden lägger sig väl nån gång och då finns det goda chanser till både öring och ev en bonusfångst i form av regnbåge.

Till helgen börjar Lilla Torskfestivalen i Råå och då får vi se om torskarna blivit sjösjuka av allt blåsande eller vad…!? Rapporter kommer om det.


050103

Var själv ute på nyårsafton med ”Emma”, Hbg. Perfekt väder…nästan vindstilla och svag ström. Låg på norr vid musselbanken och det fanns fisk där, mycket småtorsk och däremellan fiskar på 2-3 kg.

Själv hade jag nog ett 20-tal uppe men behöll endast fyra stycken, de under 50 cm fick gå tillbaka för tillväxt.

Allt som allt en trevlig avslutning på fiskeåret, både fångstmässigt och vädermässigt.


041229

Slutresultatet blev ca 60 torskar, många i vikter 3-5 kg en på 15 kg i topp.

Rååbåtarna hade dåligt fiske idag, endast enstaka småtorskar kom upp.


041229

Ja…nu ringde Harald på Emma igen och nyss gaffade man en torsk på 15 kg !

Man har nu fiskat 1,5 timme och ett 40 tal torskar har synat däcket, de flesta i vikter mellan 3-5 kg.

Han ringer säkert snart igen….!


041229

Pinfärsk rapport från turbåten Emma, Hbg…man ligger på norr och har bra fiske, hittills efter endast ca en timmes fiske har ett flertal torskar kommit upp. Största fisken ligger på dryga 5 kilo.


041228

Torskfisket är upp och ned för tillfället, en bra dag följs av flera sämre sedan kommer ett ryck igen osv…

Annandagens fiske var t ex bra både på Vandia och Emma från Helsingborg. Vandia tog 120 torskar mellan 2-5 kg.

Gårdagens fiske var sämre, kanske beroende på dimman som gjorde att båtarna inte kunde lägga sig där man egentligen ville.

Själv skall jag ut på nyårsafton och fiska torsk så då får ni en rapport efter den turen.

Vill också passa på att slå ett slag för det stundande havsöringsfisket från Öresundskusten som startar på lördag 1/1. Vädret ser ut att bli milt de närmaste dagarna och därför kan det vara en god idé att kränga på sig vadarbyxorna och försöka ta en grann ”blänkare” från kusten.


041213

Pinfärsk rapport från Emma, Hbg som just nu ligger och fiskar på samma ställe som vi var igår. Hyfsat fiske på torsk, fin matfisk och en hel del sill kommer upp. Det har t o m tagits makrill ! på båten och det återstår fortfarande någon timmas fiske innan det är dags för hemgång.


041213

Var ute på havet igår med Svalandia, Råå…mängder med sill och lite torsk bland sillen. uppskattningsvis kom det upp ca 25-30 torskar där den största var på drygt 4 kilo.

Vi hörde under turen att en dansk turbåt (Susan) fått en torsk på 15100 gram. Vi låg som vanligt ute på djupt vatten mellan Råå och Ven där sillen stod tätt. Torsken gick för det mesta mycket högt i vattnet, max 15 m ned under båten.

Anmärkningsvärt var också att det kom upp ovanligt många vitlingar och de var riktigt stora och fina.


041204

Gårdagens fiske på Rååbåten ”Svalandia” var helt makalöst enligt de som var med….! Endast ett tiotal var ombord med de fick uppleva ett makalöst torskfiske som bådar gott inför vinterfisket. 10-15 torskar / man många i 4-5 kg klassen och som störst kom det upp en fisk på över 15 kg !

Som vanligt stod fisken inte vid botten utan frivattensjagande torskar högg som besatta på pilkarna ca 15 m ned under ytan.

Dags att plocka fram pilkespöet med andra ord…!

Gårdagens rödspättefiske med ”Vandia” var förmodligen den sista för säsongen och man fick en bra avslutning där man hade som bäst över 20 plattfiskar / man.


041202

Fick nu också in en rapport från gårdagens fiske med Råå båtarna….stor sill blandat med mindre exemplar. En fiskande hade fem torskar där den största vägde 9200 gram, inte illa alls.

Man låg i höjd med kopparverket där också 5-6 andra turbåtar parkerat.


041201

Det är lugnt på fiskefronten för tillfället, pratade precis med turbåtarna och det är gott om stor sill just nu. En och annan torsk bland sillen men det är inte många.

Rödspättemetet går in på sluttampen och det fisket har inte varit speciellt bra de senaste turerna men så har vi också haft en konstig höst vädermässigt med bottenflod och strömmar som gått än hit och än dit.

För de som är intresserade av pimpelfiske kan jag meddela att de första entusiasterna redan varit ute ! Förra köldperioden lade sig de mindre sjöarna i inre Skåne och i Halland och det var t o m riktigt hyfsat abborrfiske. Nu har väl isen gått igen så vi får vänta några veckor till innan den ”riktiga” premiären sker. Ifjol kunde man pimpla på Västerjön 15-16 december.


041115

Fortsatt bra skrubbafiske i Skälderviken. Mellan blåsvädren går det att ha riktigt fint fiske efter flator. Vid denna tiden på året är de riktigt tjocka och fina.

Jonas P var ute med sin båt i slutet på förra veckan och han drog bra med fisk även om de nappade försiktigt på borstmasken. Bäst var fisket på 4 m djup utanför Vege å:s mynning.

Rätt snart började det blåsa upp och fisket fick avbrytas men då hade han redan hunnit ta 10-15 st.

Martin Dahlin som hjälper mig i affären var i Lilla Hålsjön i lördags tillsammans med ett par kompisar, de fick två regnbågar runt 3 kg stycket på fluga. Wolly bugger olivgrön var det som gällde.


041112

Rapport har inkommit från Jonas Lindberg, Hillarp som var ute på Västersjön och trollade för en dryg vecka sedan.

En runda runt sjön resulterade i en gädda på 9610 gram och 114 cm lång. Den högg på en Nils Master wobbler vid norrsidan ungefär 40 m från land kl 12.00. Vädret var lugnt och fint och det syntes flera andra båtar som också trollade gädda eller gös.


041105

Rödspättetur med Vandia igår resulterade i ett flertal stora spättor…störst var en bjässe på 2150 gram men det kom även upp två stycken runt 1800 gram och ytterligare några över kilot. De flesta hade 4-10 fiskar, fisket var trögt med disigt, grått väder och det var mycket jobb med tacklen för att få spättorna tillräckligt intresserade för att hugga.


041103

Skrubbafisket i Skälderviken är också bra just nu rapporteras det…! 10-15 skrubbor är inte så svårt att ta på ett par timmars fiske.


041102

Nu verkar rödspättefisket i Sundet ha satt lite fart…senaste veckan har rödspätta på 1950, 1700 och 1600 gram fångats på Vandia. Två stora skrubbor har också tagits 1520 och 1470 gram.

Turbåten Islandia från Råå hade också bra mete i söndags rapporterar Thomas Löfström, 10-15 spättor / man och en hel del sandskäddor.

Själv skall jag ut på torsdag så efter det kommer en färsk rapport från Vandia.


041022

Nu är vi igång igen efter allt strul med datoriet…!

Visar ett kollage av höstens fångster framförallt öringar men den roligaste fångsten är nästan Stisses lake, fångad i Rönne å nyligen. Om nu någon tror sig känna igen var bilden är tagen så är det INTE där fisken är fångad. Bottenmete med en halv död mört gav resultat direkt.

I övrigt kan man säga att höstfisket på öring var riktigt bra, skam vore det väl annars med den vattenföring som varit sedan i somras. flertal öring mellan 4-6 kilo har tagits vilket illustreras av t ex Thomas Svensson, Ängelholm , Patrik Berg och Ola Jönsson, dito.

I slutet av september kom även en liten stigning av lax i Rönne å vilket ju är ovanligt vid den årstiden, en och annan äldre lax vaknade också till liv.

Sista dagarna på kortfiskesträckan I Skälderviken var fisket bra, många nöjda fiskare, syntes längs ån och på bryggorna !


040716

Turbåten Ellinor från Helsingborg har börjat köra sina makrillturer ut i Kattegatt, oftast med mycket bra resultat….! Första turen kördes i lördags och man hade 200 makrillar / man i snitt och enligt skeppare Roy så var det nästan fööör bra fiske. Det var dessutom hög medelvikt på fisken, största makrillen vägde 1400 gram. Man brukar även prova på torsk och flatfisk ute på vraken och stenbottnarna när man är nöjd med makrillfisket. Turen kostar 500:- och man hoppar på båten mellan 23.00-24.00 på kvällen, ca 04.30 är man framme på Stora Middelgrund och sedan fiskar man till fram på eftermiddagen. Kojplatser finns till samtliga ombord.

För bokning ring till Helsingborgsbåtarna, nästa tur går på tisdag.


040715

Bra fiske just nu i Bäljane å och Stensån…fortfarande för högt i Rönne å men snart är det läge där också !

Under gårdagen fångades ett flertal laxar i Bäljane å med vikter runt 4-5 kg, samtliga togs på Rapala wobbler. Dessutom rapporteras om flera tappade fiskar !

Stensån har också hittat formen rejält, laxar på som störst 6 kg och en del öring har fångats de senaste dagarna, bl a Magdi Dahl fick en fin nystigen höstöring på 3950 gram. Den högg på flugspö och röd tubfluga med sjunktafs.

har länge väntat på denna ”boomen” och nu är den här….ligg inte på sofflocket längre utan ut och fiska !


040708

Mikael Helersson tog nystigen lax på tomten ! Idag på förmiddagen provade Micke med sitt UL-spö i Rössjöholmsån efter havsöring men det blev en lax på 4250 gram istället.

Redan igår kväll hade han kontakt med en stor fisk som nöp efter wobblern tre gånger utan att fastna. Idag lyckades han emellertid och det var en liten rapala som föll laxen i smaken. Inga löss satt kvar men tydliga, färska spår efter dem fanns.

Även i Stensån börjar det hända saker….en och samme fiskare tog igår två fiskar, en lax och en öring båda nystigna, laxen lusad. Båda fiskarna vägde runt två kilo per styck. Också här var det fråga om en rapala wobbler.

Det känns som om det är ”läge” nu, vi får se vad nattens regn innebär för åfisket, hoppas det inte skitar ned för mycket !


040705

Fantastiskt bra torskfiske i Öresund för tillfället, fisk i 2-6 kg klassen kommer upp i mängder.Även makrillen visar sig alltmer på fler och fler av de välkända platserna.

Lax och öringfisket i åarna är däremot inte speciellt bra trots att vi nu fått regn så det räcker…vi får hoppas att smålaxarna kommer snart och ger ett bra sommarfiske. Det var några år sedan grilsen kom i större mängd, senast var år 2000 då det inte var ovanligt med tre fiskar på några timmars fiske.


040628

Lyckat torsk och makrillfiske utanför Mölle, Jan Mattsson hivar o drar….!


040625

Gös och gäddfisket i Västersjön är riktigt bra för tillfället, speciellt gäddorna är på hugget. Här en bild på Anders Winstedt som fått en gös på 3200 gram.


040622

Nu efter den senaste veckans regn börjar det bli läge att prova på laxfisket igen. Här i Ängelholm har över 50 mm regn kommit de senaste dagarna och som ett brev på posten hör jag också ett flertal rapporter om fångade laxar i Klippanvattnen, Rönne å !

Ut och fiska för ju sämre sommarväder desto bättre fiske !!!


040604

Glömde säga att det även tas mycket flatfisk i Skälderviken från båt några 100 m från stranden. Mest skrubbor och sandskäddor och det är vanligt med ca 15-25 flator / man under en 4-timmarstur. Räka eller ännu hellre borstmask funkar bra.


040604

Fisket på Västersjön har kommit igång fint den senaste veckan. Igår kväll togs en gädda på 9600 gram och det har även fångats ett antal gösar så upptakten på sommarfisket har varit helt OK !

Turbåtsfisket efter torsk har en längre tid varit kass nu verkar sommartorsken vara på gång…både Helsingborgsbåtarna och Råå båtarna rapporterar om bra turer. Fisk mellan 2-6 kg och ca 80-100 torskar per tur. Fisket är bäst nere vi Kopparverket och Knähaken, alltså på Söder som vi brukar säga.

Laxfisket har helt gått i stå, vad det verkar. Inte många rapporter alls på den fronten även om jag vet att det smyger upp en och annan lax även på lågvattnet.


040601

Fisket på Västersjön har under maj månad till stor del legat nere men nu i pingsthelgen liugnade det ned sig och direkt visade sig sjön från sin bästa sida. Redan i upptakten på gössäsongen har fisk över 5 kg fångats, kanske kan någon slå det gällande rekordet på 5950 gram denna sommaren !??

Jonas Lindberg visar upp sin fisk på 5200 gram från i söndags morse.


040529

Pingstafton idag och trots fortsatt torrväder går det att ta lax ändå. Förra helgen kom ett par laxar upp i Klippan och idag är det Stensån som fått släppa ifrån sig en nystigen lusad lax på 3600 gram.

Jonas Rundström hade inte stora förhoppningar när han gick ned till ån men han tänkte att kanske i någon håla skulle det finnas en chans…inget hände dock förrän han kom ned till mynningen !

Alla som fiskat i Stensån vet att där är aldrig speciellt mycket vatten och speciellt inte nu när det är så torrt. Strax uppströms bron kastade han ett kast och direkt såg han en stor virvel. Nästa kast small det innan Vibraxen nått vattenytan nästan, där stod alltså en nystigen lax på knappt knädjupt vatten. Jonas hade den lätta utrustningen idag, dvs UL-spö och en minihaspelrulle vilket kanske inte är helt rätt utrustning för att drilla en lax på, men med tålamod och bra armstyrka så går det också…20 min senare var den i håven. Full av lus och med en vikt av 3600 gram.

Bara att lyfta på hatten och gratulera till en fin fångst !


040528

Det har varit klent med rapporteringarna under de senaste veckorna och det har inte varit mycket att skriva om. Inspirationen har varit noll kan man säga.

Lågvattnet fortsätter i åarna och visst tas det lax men inte alls i den omfattning som man hoppades att det skulle göra.

Totalt bedömmer jag att ca 30 laxar kommit upp hittills, de flesta i vikter 4-5 kilo.

Idag fick jag ett trevligt mejl från Lars Andersson i Bjuv som är en flitig gäst vid Tommarps Ene i Rönne å:

Hej Bengt!

Rapport från den 28 maj 2004

Efter att ha sett stor lax vara på väg upp i ån i närheten av ”diket” nedströms hängbron, så var jag övertygad om att en lax lockats till hugg på min Rappala Countdown ca 50 m nedströms hängbron. Ett försiktigt och tungt hugg och en längre rusning uppströms kändes som lax. Men efter ca 1 minut så kom fisken upp vid ytan och då insåg jag att laxen var en stor gädda. Jag fick en ordentlig fight på ca en halvtimme. Håven var för liten så jag trädde in huggkroken vid gälarna och lyfte sedan gäddan oskadad upp på åbrinken. Den var 105 cm lång och vägde prick 7,0 kg. Exakt dubbelt min tidigare största gädda och min näst största fisk någonsin! Under tiden som jag tröttade ut gäddan såg jag 2 laxar gå upp i jämnhöjd med ”diket” och prövade också där senare – dock utan resultat. Med den här fångsten är jag övertygad om att jag räddat åtskilliga grilses passage – för att inte tala om alla aborrar, smolt och andra småfiskars trygghet och framtid!

Skitfiske!

Lars O Andersson
Bjuv


040508

Det är inte mycket att skriva om för tillfället….om ni inte vill höra om 1000 sätt att fiska horngädda förståss ! Man kan lätt konstatera att horngäddefisket är bättre än på flera år, både från land och från turbåtarna. Torsken har tagit semester eller också¨är de slut !? Brukar bli bättre torskfiske lite närmre sommaren.

Laxfisket i åarna har tagit tvärstopp på grund av det torra vädret med en ihållande ostanvind, inga rapporter hörs överhuvudtaget.


040504

Det är inte bara öringar och laxar i Rössjöholmsån….Gerold Pörscke var ute och kastade idag, kanske mest med tanke på en nystigen blanklax men istället fick han två gäddor en mindre och en best på 7000 gram jämnt !

Wobbler stod på menyn och det passade tydligen dessa båda gäddor.

I havet fortsätter horngäddefisket och även torskfisket på musselbanken har varit bra senaste tiden, fisk i vikter mellan 2-7 kilo har det fångats gott om på turbåtarna i HBG.


040503

Suveränt väder i helgen och alla som fiskat horngädda verkar vara nöjda…!

Var uppe själv på Tommarp i helgen men vattenståndet är för lågt för att jag skall vara optimist när det gäller möjliga laxahugg…

Fått ett mejl från Stefan Engdahl som fiskat i Rönne å och det finns ju faktiskt andra arter än lax att fiska efter i ån:

Hallå! Här kommer två fiskar”utan fettfena”,tagna i veckan som gått.
Både abborren på 1370 & iden 1700 är tagna i rönne å på botten mete.
Mvh Stisse.

Observera att dessa fiskar är tagna efter leken, de hade vägt betydligt mycket mer för en månad sedan.


040430

Färsk rapport från horngäddefisket i Domsten….mycket folk ute 15-20 man och även på Hittarp. Gott om fisk är det och Börje Körmark får illustrera det fina fisket som pågår just nu. Massor av hornisar de senaste dagarna !

På laxfronten är det rätt tyst, en 4 kilos tagen på Tommys i Sånna…


040428

Jag begriper inte varför det aldrig regnar nuförtiden…?! Det är för lågt vattenstånd i Rönne å nu för att det skall bli bra laxfiske, inga rapporter hörs men det stiger säkert lite fisk trots lågvattnet. Ett tips är att fiska längre ned i åsystemet, de fiskar som kommer stannar tidigare än annars…!
Horngäddefisket är däremot bra just nu, ostliga vindar och sol är perfekt !
Lite öring tas på kusten fortfarande, det är nu som de riktigt fina fiskarna finns, feta och välgödda.


040421

Nu är det i alla fall bekräftat att första blanklaxen i Lagan är tagen ! Den vi rapporterade om i början av mars var tyvärr falskt alarm. Peter Attesson tog idag en nystigen på 9200 gram, full av lus…..!

040421

Nyss pratat med turbåtarna i Helsingborg…Horngäddan kommer sakta men säkert, idag inga på båten. Däremot hyfsat torskfiske uppe på norr, 35 torskar på 12 man 3,6 kg som störst.


040420

Horngäddorna har anlänt men ännu inte i de stora skarorna som väntas kanske till helgen. De första är dock tagna och det dröjer bara dagar innan det riktiga fisket sätter igång. Ett säkert ställe är Hittarpsrevet där det för övrigt togs ebn öring på över 4 kg nyligen. Öringfisket på kusten i Skälderviken fortsätter att vara otroligt bra, var kommer all öring ifrån egentligen ? Inga fler laxar rapporterade men det är bara en tidsfråga innan det fisket sätter igång på allvar, kanske till helgen det också.


040419

Precis kommit till jobbet och här kommer första rapporten från helgens fiske….

Själv var jag i Rönne å i lördags kväll men ingen kontakt, ett par tyskar stod på bensinbryggan och tog fisk ! Fantastiskt väder, för fantastiskt egentligen för nu tar snart vårfisket slut i åarna eftersom det blir för varmt i vattnet. Fiska morgon o kväll. Öringarna flyttar alltmer ut till kustbandet, fina fisken längs Skäldervikens uddar och vikar några veckor framåt kan vi förvänta oss.

Horngäddan är säkert inte långt borta om denna vädertypen står sig…på gott o ont förstås eftersom öringfisket blir svårare att genomföra när hundratals horngäddor simmar efter draget och hugger hela tiden.

Kenneth, HSK har kittlande rapport från laxfisket:

”Så hände det då äntligen efter ca 31 fiskade timmar,men så hände det som inte får hända efter sådant slit med spöt. Jag tappade laxen efter en halv minut,men det är ju sånt som händer även om det känns orättvist på något sätt. Laxen högg på rak lina när flugan hängde strax jämte en sten i ett snabbt strömparti i Bälljane å på ett dubbel järn i st 6, svart, blå och grå med silver ribb.Vikten låg någonstans mellan 6 och 8 kilo, hade ett drag i flugan i Rönne å på efter middagen men råkade skrämma fisken då jag skulle förflytta mig en bit nedströms, men det är bara att ta nya tag så fort det bara går.”


040417

Flera rapporter om tappade storlaxar har inkommit !

Fiska, fiska, fiska….!!

Dessutom tog Lasse Andreasson en mycket fin öring på 1900 gram i mynningen på Rönne å idag. Kustfisket har också accelererat i och med värmen, på Vejbysidan i Skälderviken var fisket mycket bra i går kväll.


040416

Här kommer bilden som utlovat….!!! Laxen vägde 9800 gram, 94 cm och högg på en Rapala wobbler.

040416

Lax tagen igår kväll i Bäljane å på över 9 kg ! Fångstmannen heter Rolf Pettersson och laxen var 94 cm lång. Tyvärr har jag inte sett fisken och har därför ingen bild men enligt trovärdiga källor som jag känner personligen så är det hela sant. Bilder är tagna på fisken och förhoppningsvis kan jag komma över en lite senare.

Vi går mot en BRA fiskesäsong till mötes, mina vänner….!


040415

Bra fiske i Stensån i början på veckan, ryktas om lax där också…
På hemmaplan pumpar fisket på som vanligt, den ene granne öringen efter den andre tas i Rönne å även om vädret är lite för stabilt just nu. Lågt vatten och lite sämre drag i vattnet.

En rapport från storfiskaren Axel Plötz har kommit via e-mail:

Här en gädda som jag tog i ån. Den var 100 cm lång och vägde ca 14 skålpund på krönt besman från 1875,
vilket är samma som 6 kg anno Domini 2004.
Sammanstötningen skedde vid Rönneholm där jag låg med båten och kastade efter öring.
Det var en hona och hon var utlekt, det hela gick odramatiskt till och jag lyfte upp den i båten efter en liten stund. Fler gäddor blir det inom sin tid, fast med ”Karlskrona” kaliber!
Tyvär inga öringar att rapportera såg inga plask iheller vilket inte brukar vara ovanligt annars. De skyggar väl i någon håla då det är klart och lågt vatten för stunden?
Att tilläga är att gäddan smakade utsökt.

Hade!
Axel


040410

Fisket fortsätter att vara hyfsat i Rönne å, på skärtorsdagen och i morse var fisket bra tidigt på morgonen. Som vanligt är det de nedre delarna av Rönne som fiskat bäst. Nordlig vind gör det svårt för kustfisket som tydligen varit sämre under några dagar. Nu håller vi helg och nästa uppdatering blir på tisdag, glad påsk !


040408

Här kommer bilden på Ola Jönssons lax i perfekt kondition, officiella vikten blev 5600 gram. Laxen var full av lus, hela ryggen från ryggfena till fettfena var täckt av dessa parasiter som alltså INTE är något dåligt tecken utan bevis på att fisken nyss kommit från havet. Det satt också en hel del lus runt analen och bak mot stjärten. Här är en bättre bild än den förra på hur laxlus ser ut.

Ja, ja så kom den då…den där laxen, nu blir det minsann svårt att vara social hemma….!

040408

FÖRSTA BLANKLAXEN TAGEN IDAG SKÄRTORSDAG kl 16.00, FÖR 30 MINUTER SEDAN I RÖNNE Å !!!!!!

Den lycklige heter Ola Jönsson och fisken vägde 6200 gram. 11 cm Rapala med apterad trekrok i buken alltså ingen krok i aktern på wobblern….
Laxen är full av härliga laxlöss och bild kommer senare, hav tålamod !

040408

Det har lugnat sig lite med rapporteringarna de senaste två dagarna. Jag tror inte det beror på att fisket blivit sämre utan det är nog vädret som varit kallt och blåsigt med nordliga kalla vindar. Framöver påsken lovas lite mer sol och det lär sätta sprätt på både fisk och fiskare förhoppningsvis. Många är lediga och det brukar av tradition komma upp mycket fisk denna helgen för det är ju så att bara man fiskar så kommer också resultaten förr eller senare.
Vi väntar med spänning på den första blanklaxen i Rönne å, det kan inte dröja länge innan första säkra laxen tas. Varje år cirkulerar rykten om fångade laxar väldigt tidigt men så länge inga säkra uppgifter finns så tar jag det för vad det är, dvs rykten ! Aspirerar man på att ha tagit den första så kan man ju visa upp den och ta ett par foton. Även laxabesor är blanka (honor) och kan ha parasiter på sig. Det är bara det att det finns fler sorters parasiter än laxlus, en fisk som står i ån hela vintern får ofta parasiter som felaktigt tas för att vara löss som finns på de nystigna fiskarna. Här är en bild på en äkta laxlus, tyvärr är inte bilden perfekt men det är bättre än inget…
Oftast sitter lössen runt analöppning och runt fettfenan på ryggen. Skall ta en bättre bild så fort någon kommer med en nystigen !


040406

Bonanzafiske igår på kusten i Skälderviken. Mycket fisk togs på fluga och framförallt koppar/mässingfärgade drag. Som vi tidigare noterat i år blev de fiskande överraskade av den höga medelvikten. Många av fiskarna var blanka och höll måttet.


040405

Nyss vägt en riktig höjdaröring, 2100 gram och rund som en fotboll…ABU Droppen 12 gr tagen i hamnen Skälderviken av en kvinna, tyvärr har jag inte hennes namn.

040405

Öringfisket pumpar på med oförminskad kraft. Dagens Rönne å fiske bjöd på mycket fisk men de flesta var för små. Två godkända och fina öringar togs dock….vad jag vet kanske fler för jag hör ju inte allt. En del smyger ned fiskarna i väskorna innan man hinner blinka av rädsla för för mycket uppmärksamhet…
Kustfisket i helgen har också varit riktigt bra, samma tendens här…mycket fisk men smått.

Kjell Rosengren är nyss hemkommen från sin veckotur vid Österlenkusten, några ytterligare fiskar blev det inte förutom de sju ! han fick upp i början på förra veckan. Den hårda ostvinden satte P för fler försök. Det blev till att sitta i stugan o dricka whisky och spela kort…låter trevligt det också.


040402

Fisket i Klippanvattnen i Rönneå har börjat fr o m 1:a april och här kommer första rapporten från Tommarp/Vettinge. Vi låter Bengt Andersson få ordet….

”Bengt från H.s.k här.

Lämnar en rapport från Rönne uppe vid Klippan nu när fisket kommit igång här uppe. Det var en kylig och kall premiär med flera minusgrader på morgonen och ett vattenstånd som låg på ca 1,5 meter över, fick ge upp flugfisket då man inte kom i närheten av botten ens med stekpanne linan. Träffade en kille vid Tommarps ene som kommit på knepet att komma ner,kastfluga var det enda som gällde med sänke på 40 gram och stor tub så hade han tagit 2 laxbesor och en öring besa men baktanken var nog att lyckas ta den första blanka för året som det nog är hos de flesta som är ute.

Jag åkte vidare ner till Vettinge och riggade upp haspelspöt med 11 cm Rappala. Det var ett våldsamt tryck i vattnet och det kändes som om man bara fiskade av ytvattnet och det var det som kom att bli ett april skämt för mig.Tänkte att aldrig kommer en besa att gå på en så högt fiskad vobbler i allafall. Så på nacken blev det helt stumt och trodde att någon gren från sjunktimmer låg där ute så jag gjorde ett ryck för att få loss vobblern och då blev det liv i det som knappast kunde vara ett bottennapp, jag kände ett par starka knyckar följt av en rusning nedströms på 30 meter sen följde två på raken meterhöga hopp varvid den gick på djupet, nu var jag helt övertygad om att jag stod med årets första blanklax på kroken.

Med viss möda fick jag den upp över nacken igen där gjorde den ånyo två präktiga hopp på metern fortfarande var jag helt inne på blankfisk linjen, fisken körde fram och åter under en 15 minuter och jag började leta en plats att landa den på en ingröpning på stranden såg bra ut. Fisken började att tröttna och för första gången fick jag se den på nära håll, den var mycket lång och mycket stor nära en meter men såg inte ut att vara så bred som den borde för att vara nystigen.Jag kunde handtaila den vid kanten och konstatera att det var en gammal fisk av han kön, snacka om att ge sig själva ett april skämt. Men vad gjorde nu detta, fisken fajtades som en havsfrisk och kunde simma vidare mot dom väntande sillstimmen.
Dagen som gick ja den var totalt händelse lös,men vattnet har sen i går morse gått ned 30 cm. så snart kan det nog glimma till. Förresten vatten temperaturen var i dag vid Vettinge 7 grader.”

040402

Eiler Plato är flitig med sin kamera och tur är väl det, sällan har han väl fått användning för den lika ofta som denna våren…?! Antingen tar han själv fisk eller också gör någon av hans kompisar det.
Denna gången är det Jan Mattson som kl 11.15 fått en havsöring/lax på 4200 gram. Det diskuterades flitigt vid ån vilken art det är, fisken hade drag av båda…men nog tycker jag att det ser ut som en klar öring möjligen en hybrid. Fisken var 73 cm lång. Ni får själv bedöma huruvida Jans fisk är en havsöring eller lax. I vilket fall var är det en grann fisk och som hittills är den största som tagits i år.
Under förmiddagen har fisket allmännt varit bra där ett flertal ”stammisar” fångat 2-3 fiskar/man som hållt minimimåttet på 40 cm.


040401

Kolla in ”bildbevisen” nedan på de öringar Magnus fick igår på kusten…
Jag skall alllllllldrig mer tala om var jag fiskar någonstans….!

040401

Hård blåst har gjort det svårt för det traditionella premiärfisket vid kusten 1:a april. Några öringar fångades i Skälderviken på morgon men framförallt flugfiskarena hade det svårt att få ut flugan. Men säsongen har ju just börjat (idag) så det blir fler tillfällen att kustfiska öring.

040401

Phuuu….! Jag hinner knappt med att uppdatera. Pinfärska fångster tagna för 45 min (13.15) sedan i Rönne. Annette Iacobi tog två fiskar…en på 3700 gr och en blänkare på 700 gr. Pappan Per Ohlsson lyckades också han ta två öringar, 1750 gr resp 750 gr. Snacka om flyt ! Samtliga öringar högg på Gnosjödraget inkl den öring på kilot som Lasse M fick.

040401

Ja…nu händer det saker, här kommer ännu en rapport:

Hej Bengt,

Igår em/kväll stämde tydligen saker och ting, fiskade ditt ställe på
öresundskusten. Hade först två försiktiga nyp i en borstmaskimitation,
upplevde det som att fisken tog flugan försiktigt och bytte till liten
tångloppa (rosa). Krokade 10 min senare en knallblank!!! hona på 5,1 kilo
(74cm), fightade den, landade den, gick ut igen. Efter några få kast var det
dax igen, tog en mycket fin, lika blank och riktigt kämpaglad (hane? ej
rensad) på 3,6 kilo (71cm). Bildbevis kommer.

Magnus H
Här är bildbevisen !!!!!!!

040401

Vi har en norrman på besök i Ängelholm och han provade Rönne å för första gången igår.
Följande mejl satt i datorn i morse:

” Ville bare fortelle litt om min debut i Rönne Å.
Kom ned til elven klokken 12:00. Etter 10 minutters fiske fikk jeg en fin blank en. Den var under minstemålet (37 cm) så den fikk friheten tilbake.
2,5 timer senere stod jeg like nedenfor Järnvegsbron.
På 6 kastet skjedde det. Spinneren nærmet seg bryggen jeg stod på og like før jeg skulle løfte spinneren ut av vannet så jeg en skygge som kom etter den. Jeg stoppen innsvevingen og dro spinneren rikkvis mot meg med stangen. Det var det som skulle til og havsöringen slo til.
Etter en fin figth lå den fint i håven.
Min første Rönne-fisk. Topp dag!!!
Det blir nok ikke siste gang jeg fisker her.

Geir Breili ”

040401

Fick en ny fiskerapport från Kjell Rosengren som befinner sig i Vik på Österlen.
Gårdagmorgonen var fantastiskt vacker med vindstilla väder och en soluppgång som slår det mesta, den var röd som en apelsin. Kjell har ju fiskat sedan i lördags då han fick ett par fiskar men sedan har det varit tomt…tills igår ! Direkt på morgonen fick han en blänkare på 2 kg och en mindre återutsattes. Fiskarna högg på dobb/fluga och totalt har Kjell tagit sju fiskar sedan i lördags.


040331

Fisket fortsätter i Rönne å med oförminskad kraft och dagligen tas en eller annan riktigt grann öring tillsammans med ett antal under måttet och en del besor. Vattnet sjunker och det är bra drag i vattnet vilket gynnar spinnflugefisket.
I Vege å har Peter Forsén följande rapport att ge:

”Fisket har stundtals varit bra under helgen och måndag, tisdag…framförallt på eftermiddagarna.

Idag tisdag var fisket stundtals mycket givande, men mest fisk tgs i den nedre delen där det är vadning som gäller…hörde också att någon hade lyckats ta sex fiskar uppe vid bron (obekräftat), alla dock tillbakasläppta…själv fiskade jag nästan hela dagen idag och fick totalt sju fiskar så fisk finns det gott om, gäller bara att vara på rätt plats i ån verkar det som.

Kommer med en rapport senare i veckan också.

Simma lugnt / Peter Forsén”


040329

Sitter också och läser ett mejl från Kuno Plötz, Vejbystrand. Som omväxling till alla öringar kommer här en rapport från Sydafrika…lite större fiskar där med liiiite mer krut i om man får säga:

Rapport från Syd-Afrika fiske:
40 sjömil utanför Kapstaden fångade jag 2 longfin tunas à 30 kilo och en yellofin tuna à 80 kilo. Den stora fisken tog ca. 40 minuters drill och krokades sedan av två män ur besättningen. Jag var rent slut efter matchen!
Bortsätt från dom sjösjuka ombord fanns det 6 aktiva fiskare ombord och sammanlagt togs 30 longfins och 10 yellofins ur dom två oceanerna som möts utanför Kapstaden, Atlanten och Indiska oceanen.
Skepparen heter Gerhard von Bonde, en sydafrikan med rötter från Sverige sedan 3 generationer.
Fisketuren varade från kl. 4 på morgonen till kl. 21 på kvällen och båten utgår från hamnen i Houts bay.
Fisketuren kostade 2.000 rand, ca.2.400 kr. all inclusive och turen var värd varenda rand, tycker jag.
E mail adressen till Gerhard för de som verkar intresserade av en tur: [email protected]
Gerhard pratar inte svenska!
Hälsningar
Kuno Plötz

040329

Helgens fiske i Rönne å har varit positivt som väntat. I lördags regnade det och var kallt men trots det var 15-20 man ute och fiskade på eftermiddagen. Själv såg jag tre fiskar där Simon Thomassons blänkare på ca 1500 gram var störst. Den högg på en upphängarfluga vid hamnområdet.

På söndagen kom det efterlängtade vårvädret allt eftersom dagen fortskred och på eftermiddagen fick man lägga av minst ett lager kläder och vantar av ! Jag samtalade med ett antal fiskare längs ån och det var positiva tongångar överlag. Många var de som haft kontakt med fisk främst runt järnvägsbron och ut till hamnen.

Vackraste fisk var nog Kjell Thornbergs öring på 2100 gram. Den högg på spinnfluga strax nedströms järnvägsbron, själv fick jag bara en liten….
Just spinnfluga verkar vara det effektivaste för tillfället eftersom strömmen är ganska hård, det gäller att komma till botten med grejorna. En man tog tre snabba öringar på en timme vid Lillåns mynning igår på spinnfluga, två små och en över kilot. Det ser riktigt bra ut vädermässigt under veckan som kommer och sommartiden gör väl att många hinner ut ett par timmar efter jobbet.
I Rössjöholmsån var fisket inte fullt så lysande igår. Det lilla regnet som kom lördag kväll skitade ned vattnet för mycket för att fisket skulle vara på topp. Några små blänkare kom dock upp.


040327

Färsk rapport från Österlen…

Kjell Rosengren som är på sin årliga tur till Vik ringer och meddelar att man haft bra fiske idag på morgonen. I första kastet kl 07.00 tog han en ”raga” (utlekt)på drygt två kilo och en timme senare en blänkare på 2200 gram som var mer över vattnet än under vid drillningen. Fisken högg långt ut och ett flertal andra sportfiskare fick också fisk. Det är ju ”öringens dag” idag och många danskar och svenskar är ute och försöker ta den konditionsmässigt finaste öringen. Vädret på Österlen var på morgonen soligt med frånlandsvind. Gammal dyning rullade in emellertid så man får se upp när man vadar, det är lätt att fylla vadarna med tvågradigt vatten. Kjell har lovat ringa in fler rapporter under den kommande veckan.

Morgondagens metetur med Islandia i Råå är inställd.


040327

Gårdagens fiske var överlag mycket positivt, vattnet har klarnat och bra fart på vattnet. Dessutom verkar också fisken vara kvar i ån sedan förra veckan.
Simon Thomasson tog t ex en blänkare på 1900 gr, mitt emot honom på andra sidan ån stod en kille och fick fyra öringar på upphängarfluga.
Vädret var dock inte inbjudande, det frös i ringarna på förmiddagen men den närmsta veckan framöver ser det väldigt ljust ut. Ingen nederbörd att tala om och högre dags temperaturer. Det måste bara bli bra fiske överlag, kan inte tänka mig annat.
På tal om något helt annat så har ju turfiskebåtarna nu börjat köra sina meteturer igen, rekommenderas varmt ! Rååbåtarna kör på söndagar men ring till dem först och boka plats innan ni kör dit. Jag vet att det finns platser kvar till denna söndagens tur ( i morgon ).


040325

Gårdagmorgonens nederbörd satte direkt sina spår på vattnet, suck…!
Idag är det emellertid solsken och inget nytt regn är att vänta vilket bör förbättra läget under dagen. I Rönne å var det trots allt några ute och fiskade, vilket resulterade i enstaka öringar under måttet.
En ny rapport från Bengt A följer, han har sten koll på Rössjöholmsån ( Kägleån, Lillån ). Kärt barn har många namn !

”Hej Bengt.

Inte mycket att säga om denna fiskedagen mer än att vattenståndet stigit 15 cm och sikten inte är mer än 25 cm efter natten och morgonens snö och regn,regält kallt dessutom. Förmiddagen var sikten upp till en meter men försämrades snabbt vid middags tid.
Nivån i havet ligger på -20 i dag mot gårdagens +20 vilket förmodligen var anledning till att det var fisktomt på mynningen i dag, men det är klart nordanvind och kyla är ingen höjdare det heller. Men detta borde bädda för en fin start på premiären uppe i ån, Rönne ligger på 26.000 sekund liter, det borde sätta smak på vattnet långt ut till havs,skall bli spännande att se när första laxen tas i år, har själva tagit lax så pass tidigt som 21 april, jag tror det var -96 eller -97 och då var det en lika blöt vår med mycket vatten i ån som i år.”

M.v.h Bengt Andersson H.s.k


040324

Har fått ett nytt mejl Från Bengt Andersson i Helsingborgsklubben. Han var ute i går igen och vi låter honom själv berätta:

”Hej Bengt !

Var uppe i Errarp i dag igen, heldagsfiske gäller nu. Tappade en regäl fisk uppe i kvarn höljan på morgonen och hade ett hugg. Gick efter middagen ner till myningsdelen då det var förskolebarn och plaskade uppe i ån och det var tur det för det var där det hände,landade och återutsatte en besa på 55 cm som uppvärmning. Sen blev det två spegel blanka öringar en hona på 52 cm1,5 kg ett tag senare small det på en fisk som tömde rullen på fluglinan på sin väg ut i Rönne, men att släpa på en sjunklina i klass 9 tar ut sin rätt och 10 minuter senare fick en hanfisk på 60 cm och 2,0 kg syna landbacken. Jag tror att onsdagen blir bättre uppe i ån om bara vattnet går ner en dm, det är svårfiskat på dom stömsatta sträckorna uppe i ån.”

Ja, blir Ni inte inspirerade av detta så vet jag inte vad….!?


040323

Trots skitigt vatten igår lyckades Bengt Andersson ta en fisk och missa två i rössjöholmsån !
Det visar bara att man inte kan sitta hemma i soffan och bedöma om det är fiskbart eller inte.
Han fiskade fluga med snabbsjunkande lina och en svart,brun,orange fluga i strl 4.
Idag har vattnet klarnat betydligt i Rönne å och det håller även på att sjunka undan. Ser bra ut inför morgondagen då det bör vara full fart på fisket igen efter det blåst och regn som varit.


040322

Som sagt, vattnet är ”mögigt” ännu men i Stensån går det utmärkt att fiska. Den är inte alls känslig för häftiga regn och där har man tagit fisk idag. Högt vatten och bra fart på det är det naturligtvis men det hindrar inte. På med de tunga artilleriet så man kommer ned till botten ordentligt bara !


040321

Skitväder och inget fiske i helgen…!
Stanna hemma och vässa krokarna istället för efter en sådan blåst och nederbörd har det säkert kommit in ny blank öring i åarna eller varför inte lax ! Så fort vattnet klarnar är det läge igen, kanske på tisdag !?


040319

Nytagen bild direkt från Rönne å. Eiler Platos kameratelefon kommer till nytta där han själv visar upp en pinfärsk fisk fångad för några minuter sedan…Eiler med sin fisk !

PS. Nu har jag sett öringen live också och den vägde 2200 gram, togs på gröningen på en Rapala wobbler !

040319

Halvsegt fiske i Vege under gårdagen. Också nu blev fisket bättre under dagens lopp. Det tas många ”fina” besor och även har första smoltet för säsongen visat sig.
I Rönne å fortsätter fisket med oförminskad kraft och det går inte en dag utan en eller ett par fina öringar visas upp. Dagens bild har Eiler Plato skickat.
I helgen lovas kraftiga vindar vilket betyder att vattnet kommer att stiga rejält. Det innebär också att ny fisk kommer att stiga upp i åarna var så säker. Hoppas bara att det regn som kommer inte skitar ned vattnet för mycket. Det ser fortsatt bra ut på öringfronten framöver !

På kusten har det också börjat att röra på sig, alltså Öresundskusten ! Här i Skälderviken får vi ju inte börja förrän 1:a april….men då lär det hända saker.

Torskfisket har varit bra faktiskt under veckan både på söder men framförallt på norr. 2-10 kg:s torskar, en del utlekta en del inte.


040318

Fisket i Vege å under gårdagen var hyfsat. Öringarna började hugga framförallt på eftermiddagen när vattnet steg rejält, ca 15 fiskar togs berättar Peter Forsén som skickar med en bild på återutsatt ”blank besa” (utlekt). Man ser tydligt att fisken är smal för sin storlek men trots det blank eftersom den förmodligen tillbringat en tid i havet.

Sikten i Vege å har förbättrats väsentligt och det syns redan vakande öringar trots det kalla vattnet.


040317

Sista rapporten för idag…Jan Mattsson tog en blänkare på 1700 gr för en timme sedan. Nu är kl 18.00 och vi tar nya tag i morgon.

040317

Tjänstefel om man är ledig idag och inte fiskar !
17 grader i luften och mycket fisk tas det…Hård ström i Rönne å så det gäller att sätta på lite tyngre drag för att komma ner annars får man ingen fisk. En blänkare på 1250 gr togs i förmiddags och i Rössjöholmsån har förhållandena varit perfekta vilket visat sig i goda fångster om än att de flesta varit under ”måttet”.
I går hade en flugfiskare i Rössjöholmsån på en lax i 4-5 kg klassen men den steg av igen.


040315

Ja, det verkar som om vi går en fantastisk vårsäsong till mötes…om det är så här bra redan nu, hur skall det då bli när våren kommer på riktigt ?
Söndagens Rönne å fiske har resulterat i åtminstone två granna öringar. Lars Hilton 2000 gr och Rudi Maas 2500 gr. En del mindre fisk har också tagits naturligtvis.
Tydligen fiskade också Vege å riktigt bra under söndagen, mesta fisken togs på fluga och några hade ”full pott” med sig hem dvs tre godkända öringar.
Idag har en fiskare fått öring på 1250 gr i Rönne å vad jag vet men det har säkert tagits ytterligare några fiskar.


040313

Det väldigt låga vattenståndet i våra åar fortsätter. Nu behöver vi ett väderomslag för att sätta fart på fisket igen, men trots allt fångas det fortfarande förvånansvärt många öringar. Små blanka och en del utlekta öringar. Enligt danskarna (DMI) så skall det bli sydvästliga vindar och varmare i början på nästa vecka, perfekt !

Enligt säkra källor har den första blanklaxen dragits upp i Lagan. 4,9 kg och lusad…dessutom har nystigna laxar tappats i det ”laxasteg” som var tidigare i veckan där. Det verkar som om vi går en riktigt bra säsong till mötes. Öringfisket har börjat lysande och det verkar finnas gott om lax i havet som väntar på att stiga upp i våra åar. Det bådar mycket gott inför fortsättningen på våren.
Vi minns med välbehag säsongen-96 när laxfisket i Rönne å var fantastiskt, man kan ju hoppas att det är dags för något liknande i år. Det är bara vädrets makter som också skall stämma.

I Simrishamn har trollingfiskarna ett laxfiske som är helt makalöst för närvarande och det skall bli mycket spännande att följa fisket under vårens lopp.


040310

Ett par öringar fångade idag på förmiddagen, nu vid middagstid solar det upp och det skulle inte förvåna mig om fler rapporter kommer in…
I Lödde å är gädd och abborrfisket i full gång. Nybildade klubben från Ängelholm ”Specimenhunters, Engelholm” är nere var och varannan dag för att ta en (eller flera) stora abborrar. Stefan Engdahl (Stisse) blev i söndags bönhörd då han drog upp en fin fisk på 1550 gram. Den högg på Berkleys luktjigg, färg grön. Naturligtvis återutsattes abborren varsamt efter vägning och fotografering.


040308

Högtryck, lågt vattenstånd…och fisk !
I går togs ett flertal öringar, bland annat lyckades Glenn Elversson ta en kanonare på 2 kg jämnt i Rönne å.
Idag måndag har flera fiskar under måttet tagits och återutsatts. Rykte går om en fisk på 1500 gram.


040306

Blänkare på 50 cm från Rönne å i går eftermiddag. Förmiddagen var lugn…solen lyste med sin frånvaro då, men på eftermiddagen kom fisket igång lite.
Högtrycket gör att vattenståndet är lågt men det är bra fart på vattnet vilket är viktigt.

Ännu så länge håller isen sig borta i Rönne å men idag lördag är Vege å istäckt ut till sandön och därför ofiskbar. Kanske inte fel…öringarna behöver en andhämtningspaus !

I Öresund och Råå har havsfisket varit bra i två dagar. Tors-fre togs mycket fisk, en smålänning t ex tog två fiskar på 16 kg resp 11 kg. Ca 100 torskar /tur kom upp.


040304

Helt otrolig start på säsongen -04. Rapporterna strömmar in och flest får vi från Vege å där gårdagens fiske var helt makalöst för några av de fiskande. På ett kort avsnitt av ån högg det mest hela tiden mitt på dagen. Någon hade ett 20-tal öringar uppe, men de flesta sätts naturligtvis tillbaka igen. Två godkända öringar med sig hem per dag är väl ett bra mått på fisket just nu i Vege.
Dagens fiske var sämre men det är väl inte så konstigt, det kan ju inte hugga lika bra varje dag. Trots det så rapporteras det om en fångad ”sillätare” på 3800 gram ! Då räcker det att man bara får en eller hur ? Även i Rönneå har det tagits en blänkare över två kilo idag. Det var nere vid gröningen den togs. Det kom också upp ett par besor men överlag fångas ovanligt lite besor i år. De finns där säkert och kommer väl att börja röra på sig när det blir lite varmare. Jag tror inte att de redan har simmat ut i havet.


040303

Det verkar som om samma vädertyp skall hålla på veckan ut och det innebär fina fiskeförhållanden med klart vatten och förhoppningsvis huggvilliga öringar.
I Rössjöholmsån tog Mattias Ahlbin idag en Regnbåge på 3300 gram och en utlekt öring, båda fiskarna högg på en Rapala wobbler i färg orange/guld (GFR).

Kallare i luften idag, inte så behaglig temperatur som igår.

040302

Dag 2 av premiären avlöpte också den i positiva tecken. Det togs ett antal öringar i Rönne å där Jesper Höglunds var vackrast. En blänkare på 2125 gram.

Fantastiskt väder…t o m ännu bättre än igår gjorde det behagligt att fiska. Fram på dagen tryckte vinden på och vattnet steg rejält vilket gjorde att fisket blev sämre. Det är aldrig bra när det inte är ”fart” på vattnet i åarna. Däremot skall man vara på plats när det vänder, dvs när vattnet faller tillbaka och strömmen ökar. Då kommer fisken !!


040301

Äntligen ÖRINGPREMIÄR…!

Med stor spänning gick årets öringpremiär av stapeln i våra åar. Vädret var ovanligt bra med klart fint vatten och lagom vattenföring. Fisket var över all förväntan och det rapporterades fångster till höger o vänster när solen tittade fram vid halv tio tiden. Bättre steart på säsongen än på mången god dag får man nog säga. I både Rönne å och Vege å togs det säkert ett 30-tal öringar vardera. Dessutom var både gäddor och abborrar på hugget. Klicka och se ett urval av dagens fångster. Det togs öring på 2400 gr, 1120 gr, 1000 gr och gäddor över 5 kg strecket i Rönne å.
Vi ser med spänning fram emot morgondagens fortsatta premiärfiske i Rönne å och de andra vattendragen. Vädret skall enligt danskarna bli minst lika bra som det var idag.


040131

Bra torskfiske igår på turbåten Emma från Helsingborg. Nio man hade vid elva-tiden över 100 torskar tillsammans ! Överlag hörs positiva rapporter från Öresund, det är mest när vädret sätter stopp för ett effektivt fiske som rapporterna uteblir…

I morgon är det pimpel-DM på Västersjön och det skall bli spännande att höra hur det går.
Själv skall jag fiska torsk i morgon i blåsten, hoppas det går bra ändå.
Ni får höra hur det gick på måndag.


040123

Dags att plocka fram pimpelutrustningen om Ni inte redan gjort det ! Isarna är bra på de flesta ställen och ett tunt snötäcke gör det lätt att transportera sig från ett stället till ett annat på isen.
Bra fiske har rapporterats från Västersjön under veckan och även Finjasjön och Ringsjön är bra alternativ.

Igår torsdag hade man bra fiske på Svalandia enligt skeppare Gunde, 6-10 torskar / man i hyfsade storlekar.


040119

Största torsken vägde dryga 13 kg på tävlingen och sammanlagt togs över 4 ton torsk. Bättre än i fjol men ändå sämre resultat än tidigare om åren.
En Ängelholmare placerade sig i toppen. Dennis Rosvall tog en hedrande 16:e plats bland de 539 deltagarna.

Isläget är följande… Västersjön håller att fiska på. Igår söndag hade man hyfsat fiske och isen kommer förmodligen att förbättras varje dag framöver om väderprognoserna håller vad de lovar.


040116

Enligt rykten så har det tagits en torsk på 15 kilo och ett par över 10 kg under första tävlingsdagen. Hyfsat fiske överlag med 3-7 torskar / man. De flesta i vikter 1-3 kg.

040116

Färsk rapport från Theodora och Torskfestivalen, man började på norr men där var för mycket ström…ligger nu på söder utanför kopparverket. De flesta på båten har en eller ett par torskar så här långt (kl 12.00) och en fiskare har hittills lyckats dra upp fyra fiskar vilket han leder båten på. Enligt obekräftade uppgifter har båten ”Björnsholm” fått en torsk på över 10 kg. Merparten av båtarna ligger norr om Ven och fiskar.

040116

Idag startar Torskfestivalen och vi rapporterar så fort något intressant händer…
Igår torsdag var det många av deltagarna som genomförde genrep på olika turbåtar. Svalandia från Råå gick upp på norr och hade ett mycket bra fiske, fyra torskar över 10 kilo och många mellan 5-10 kg. sammanlagt togs ca 120-130 torskar på turen.


040113

Snart dags för Torskfestivalen i Hbg, vädret ser inte helt fel ut och inte fisktillgången heller…!
Det var bra fiske i helgen, framförallt på norr men även i Råå trots dåligt väder i söndags. Norr om Helsingborg togs ett antal fiskar runt eller över 10 kg. När helgens tävling kommer igång så får ni snabba rapporter allteftersom de kommer in.


040109

Pimpelfisket har kommit igång på allvar. Det fiskas flitigt på både Västersjön och Finjasjön. Just Finjasjön har visat sig från sin bästa sida de senaste dagarna. Mycket abborre har kommit upp, dagsfångster på över 10 kg/man har rapporterats. Storleken på fisken varierar men upp till 3 hg är vanligast. Fortfarande gäller en viss FÖRSIKTIGHET när man går ut på isarna, isdubbar är som bilbältet, dvs obligatoriskt enligt min mening !


040105

Första deltävlingen i Lilla Torskfestivalen avgjord på söndagen. Största fisk runt 15 kg och 180 torskar fångade på ett 70-tal man och två båtar. Inget superfiske men ändå ganska hyggligt med tanke på hur det KAN vara…!
Det fanns gott om torsk i vattnet men de var periodvis svåra att få att nappa, små ryck bara och absolut inga stora rörelser på pilken krävdes. En hel del fisk var felkrokad vilket tyder på att de inte var speciellt huggvilliga men fanns på plats.

Kolla in Rååbåtarnas hemsida om ni vill se resultatlistan…

Isläget på våra sjöar förbättras för var dag men det är synd på snön som skall komma, den är inte bra för isens utveckling. Hoppas att den smälter bort igen.


040103

Rapport från dagens turbåtsfiske:

Färre fiskar fångade än de senaste två dagar som varit fantastiska antalsmässigt, dagens fiske var även det bra med ett 50-tal torskar på däck. Relativt få sillar kom upp och torsken gick på eller strax över bottenregionen där de ”small” på ordentligt så spöna böjdes som spända pilbågar.
Svalandia från Råå låg strax söder om kopparverket där strömmen var måttlig, dock med en del bottenflod. Ca 40 man på båten som i de flesta fall hade ett par tre eller fyra fiskar med hem i 2-3 kg klassen. Största torsken vägde 15200 gram och den lycklige fångstmannen heter Lars Owe Berglund, Ängelholm.

Pimpelfisket börjar nu ta fart på allvar och de mindre ”pölarna” är fiskbara, iaktta STÖRSTA möjliga försiktighet för isen är ännu inte tjock. Västersjön lade sig i natt men den isen håller definitivt inte ännu…ytterligare ett par rejäla frostnätter krävs.


040102

Nytt år och nya förhoppningar…!

Nyårsdagens öringpremiär i Öresund var kylslagen men en öring har rapporterats, tagen på dobb och fluga. Blank var den och vägde ca 1300 gram. Råå-å fisket har också startat med sedvanliga utlekta öringar, en och annan åtråvärd regnbåge och blank öring har dock kommit upp mellan besorna.

Torskfisket i Sundet var riktigt bra i dag, både Råå och Helsingborgsbåtarna hade mycket bra fiske. Som störst kom fisk i 12-13 kg klassen upp och många fiskar i 5-6 kg vikter drogs upp. För tillfället ligger båtarna mest ”på Söder” utanför Kopparverket och drar torsken. Ingen speciell ström i vattnet och de flesta